top of page

ANMÄL DITT INTRESSE HÄR
(läs mer nedan)

BLI SPRÅKSTÖDJARE ELLER LÄXHJÄLPARE I TENSTA / VÄLLINGBY!

För dig som vill bli volontär språkstödjare (dagtid, vardagar) i Tensta:

Meddelandet togs emot.

För dig som vill bli volontär läxhjälpare (kvällstid, vardagar) i Tensta:

Meddelandet togs emot.

För dig som vill bli volontär språkstödjare (dagtid, vardagar) i Vällingby:

För dig som vill bli volontär läxhjälpare (kvällstid, vardagar) i Vällingby:

Tack! Meddelande skickat.

Tack! Meddelande skickat.

OM SPRÅKSTÖD

Språkstöd är ett annat ord för samtalsträning. Det riktar sig till nyanlända ungdomar i åldern 16-20 år som går det gymnasieförberedande programmet

Språkintroduktion. De flesta elever är nyanlända till Sverige och de går programmet för att ta grundskolebetyg.

 

Eleverna kommer från hela världen och har

mycket varierande livserfarenheter och skolbakgrund. Internationella Bekantskaper (IB) engagerar volontärer som är med på svenskalektionerna. En lektion går till så att läraren delar in elever och volontärer i grupper. Därefter arbetar volontären och gruppen av elever med en av läraren tilldelad uppgift. Syftet är att ge eleverna extra mycket uppmärksamhet och möjlighet att öva svenska. All undervisning sker dagtid. Volontären har inte ansvar för lektionen i egenskap av pedagog. Dennes uppgift är att vara samtalspartner.

 

Som språkstödjare är du ett slags ”motor” i gruppen och fördelar ordet, följer upp uttalanden och försöker få med alla. Det ställs inga särskilda kunskapskrav på dig som volontär mer än att du talar flytande svenska, är redo att bjuda på dig själv och är lyhörd för andra.

 

Idealet är att du kan vara med en gång i veckan (i samma klass, vid samma tillfälle) hela terminen. Om du inte kan närvara vid ett tillfälle är det viktigt att meddela detta i god tid, så att samordnaren har möjlighet att ordna en ersättare. Detta för att undervisningen ska bli så optimal som möjligt. Som volontär är du uppskattad och även saknad när du inte är med.

Att vara språkstödjare är roligt, intressant och givande. Du gör en viktig insats som hjälper eleverna både att bli bättre på svenska och att integreras i Sverige. Tillsammans kan vi förändra, som volontär utvecklar du dig personligen och eleverna får de verktyg de behöver för att förverkliga resurser de har inom sig själva.

Vi kör på dagtid vardagar:

Tensta gymnasium
Måndagar 10.20-11.20, 12.20-13.20 samt 13.20.14.20.

ESS-gymnasiet, Vällingby
Onsdagar 14.00-15.00

Vill du veta ännu mer om språkstödet? Klicka här!
 

OM LÄXHJÄLP

Ingen vecka är den andra lik. Du träffar barn från 7 till 18 år, tjejer och killar. Ambitiösa, rastlösa, fokuserade eller med hundra tankar i huvudet samtidigt. Gemensamt för alla är att de saknar tillfällen att prata svenska och någon som kan hjälpa dem med deras läxor.

Behovet är stort. Vi har en lång kö med barn som önskar sig hjälp med läxläsning. Det handlar om stormaktstiden, det autonoma nervsystemet, att skriva en essä, eller huvudräkning. Eller något helt annat.

Ta chansen att göra något som betyder något på riktigt. Det är givande på många plan att möta barnen och ge dem lite av sin tid. Du behöver inte vara ett mattesnille, språkgeni eller pedagog, alla kan bidra. Vi hjälper eleverna med läxorna som de får i skolan. Eftersom de har sina skolböcker med sig krävs det inte mer än bra läsförståelse och lite allmänbildning för att hjälpa de allra flesta. Dessutom lär du dig själv något nytt varje gång. Vi lovar!

Vi eftersträvar att inte ha fler än tre barn per läxhjälpare. Dessutom är en förälder från varje familj med varje gång. Det hjälper till att skapa lugn och ro. Om det är något man inte vet hjälps vi åt. Det löser sig alltid. Alla insatser är värdefulla och mycket uppskattade.

 

Det är helt okej att bara komma en gång och prova på utan att förbinda sig till att komma fler gånger. Anmäl ditt intresse nedan så meddelar vi tid och plats för nästa tillfälle. Sedan hoppas vi så klart att du vill komma tillbaka. Det här är något man gör för att man vill och för att det ger någonting.

Som nyanmäld sätts du i kontakt med någon av våra medarbetare som kan hjälpa dig att komma in i verksamheten och ge ett och annat erfarenhetsgrundat tips. Varje vecka skickar läxhjälpssamordnarna mail till samtliga läxhjälpare med information om kommande vecka.

Vi kör på kvällstid (18.00 – 20.00) i  Tensta och Vällingby:
 

Tensta 
Tisdagar (två grundskolegrupper och en gymnasiegrupp)
Onsdagar (grundskolegrupp)
Torsdagar (tre grundskolegrupper)

Vällingby

Tisdagar (grundskolegrupp)
 

Vill du veta ännu mer om läxhjälpen? Klicka här!

bottom of page